Uitgangspunten

Uitgangspunten

Hondentaal

ecy-dogVaak wordt er gedacht dat honden hetzelfde denken als mensen en dát is nou juist waar we de fout in gaan. Wij vermenselijken ze. Honden zijn in de basis erg simpel. Wij maken het ingewikkeld door niet te begrijpen wie ze zijn, wat ze nodig hebben, welke taal ze spreken, hoe ze leren en hoe ze hun gedrag ontwikkelen. We praten tegen ze alsof het mensen zijn. We projecteren allerlei emoties op de hond die ze niet begrijpen. Een hond weet niet in wat voor huis hij woont en ook niet hoeveel geld we aan zijn verzorging uitgeven. Gedrag roept gedrag op. Dat geldt ook zeker voor een hond. Het is de samenwerking tussen mensen en hond wat het gedrag van de hond maakt. Een hond past zich aan, aan de persoon die bij hem is. Ze voelen de energie die je uitstraalt en merken welke dingen er wel of niet geaccepteerd wordt. Wij zijn de leiders die de grenzen moeten stellen. Het is aan ons om een omgeving en omstandigheden te creëren waarin de hond kan gedijen en zichzelf kan zijn. Alleen wij kunnen het gedrag van de hond veranderen. Een hond doet dit niet uit zichzelf! Om gelukkig te zijn, moeten honden weten wat hun plek in de roedel is, een goede baan hebben, goed eten en zo nu en dan een lekkere knuffel en een aai over de bol krijgen. Wij hebben de neiging om overdreven veel genegenheid te geven en veel te weinig regels, grenzen, beperkingen en beweging. Blijf kalm en assertief te allen tijde! Werk nooit tegen de natuur in. Je kunt zoveel zeggen als je wilt, maar honden pakken datgene op wat je uitstraalt.

Een hond weet en kan al veel meer dan wij denken. Je hoeft ze niet zoveel nieuws aan te leren.

Ontspanning, veiligheid, vertrouwen, rust en respect; voor een blije en stabiele hond! Daar staat ECY-Dog voor!

Beweging

Veel of weinig energie. Een hond heeft een uitlaatklep nodig en het baasje heeft de verantwoordelijkheid om daarin te voorzien. Dit is prioriteit nummer één voor een hond: voldoende beweging. Bij voorkeur in de vorm van een door de baas geleide, sportieve wandeling, rennen, zwemmen, fietsen of rollerskaten. Een hond die voorzien wordt in zijn natuurlijke behoefte aan beweging zal veel minder snel ongewenst gedrag vertonen dan een gefrustreerde hond die zijn energie niet kwijt kan. Elke hond moet minimaal 2 uur per dag uitgedaagd worden tot bewegen.

Discipline en leiderschap

De tweede basisbehoefte is een baasje die stabiel en duidelijk leiderschap biedt. Regels, grenzen en beperkingen zijn het moeilijkste voor een mens om te creëren. Vaak wordt er gedacht dat we een hond pas vanaf een jaar dit op kunnen leggen maar dit is niet terecht. Wanneer u de leiding niet neemt, zal de hond ruimte voelen en de leiding overnemen omdat er altijd een leider in de roedel moet zijn! Zonder regels, grenzen en beperkingen zal de hond niet stabiel zijn en ontstaat er vaak probleemgedrag. Ook in de natuur is er altijd rangorde.

Affectie

De derde voorwaarde voor een goede baas-hond relatie is affectie, ofwel aandacht en liefde. Nadrukkelijk de derde. In onze omgang met honden is dit doorgaans de voorwaarde waaraan in overvloede aan voldaan wordt. Geef gepast en niet voortdurend aandacht aan de hond. Doe dit het liefst als de hond het op één of andere manier verdiend heeft en kalm en rustig is. Dit geeft de affectie ook weer meer waarde. Zeker moet je geen affectie tonen op verkeerde momenten zodat ongewenst gedrag beloond wordt.

Voor vragen en / of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

Tevens kunt u een e-mail sturen naar info@ecy-dog.nl, bellen of een bericht sturen via Facebook Messenger.

facebook-logo